Μια πανέμορφη, διδακτική επίσκεψη στους προσεγμένους χώρους της Αμερικανικής γεωργικής σχολής....
Μικροί γεωργοί… Αυτό έγιναν για μια μέρα οι μαθητές και μαθήτριες της Δ’ τάξης του σχολείου μας, που επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη και παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σιτάρι, από το Χωράφι στο Τραπέζι μας».🌾 Το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφορά στην παραδοσιακή και σύγχρονη καλλιέργεια του σιταριού και των προϊόντων που μας δίνει, τη σπουδαιότητά του στη διατροφή μας και τη συμβολή του στην ανάπτυξη όλων των πολιτισμών.
Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές και οι μαθήτριες επισκέφθηκαν το «Σπίτι των παραδοσιακών εργαλείων» κι έπειτα πήγαν στο χωράφι, όπου παρατήρησαν την ανάπτυξη των σιτηρών και συζήτησαν για τον κύκλο καλλιέργειάς τους. Στη συνέχεια, τα παιδιά επισκέφθηκαν το εργαστήριο κηπουρικής και φύτεψαν σπόρους σιταριού σε μικρό δοχείο μεταφύτευσης, που πήραν μαζί τους. Τέλος, κατευθύνθηκαν προς το ζυμωτήριο, όπου αλέσανε το σιτάρι με τον παραδοσιακό χειρόμυλο και έφτιαξαν ζύμη για ψωμί. 🥖

Ήταν αδιαμφισβήτητα μια μοναδική εμπειρία, αφού γνωρίσαμε το αληθινό χρυσάφι της γης…
Γιατί σχολείο είναι τα πάντα.... & μαθαίνουμε ακόμη καλύτερα μέσα από βιώματα, εμπειρίες, εκδρομές, δραστηριότητες!!!!
Είδαμε και παρατηρήσαμε τα πρώτα γεωργικά εργαλεία και κατανοήσαμε με πόσες δυσκολίες και με πόσο επίπονο τρόπο καλλιεργούσαν και φρόντιζαν τη γη πριν έναν αιώνα περίπου. Γυναίκες και άνδρες χωρίς τη βοήθεια των σύγχρονων μηχανημάτων κάτω από τις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες όργωναν, έσπερναν, φύτευαν, θέριζαν, πότιζαν τα χωράφια τους για να καταφέρουν να έχουν τις κατάλληλες σοδειές.








Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου